Učenici osnovnih škola Bujštine spasili 30 stabala!

Dana 02. listopada 2015. u prostorijama Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj održana je svečana dodjela nagrada povodom završetka međuškolskog natjecanja u prikupljanju starog papira. U natjecanju su sudjelovale sve osnovne škole s područja Bujštine - OŠ Milana Šorga Oprtalj, OŠ Marije i Line Umag, OŠ Mate Balote Buje, OŠ Rivarela Novigrad, Tal. OŠ "Galileo Galilei" Umag, Tal. OŠ "Edmondo de Amicis" Buje i Tal. OŠ Novigrad.
Natjecanje je organizirano u sklopu edukativne kampanja o odvojenom prikupljanju otpada u školama Bujštine - Izdvoji s(v)e. Fai la differenza. koju na području Bujštine u protekle 4 godine provodi Komunalno poduzeće 6.Maj d.o.o. u suradnji sa Zelenom Istrom. U školskoj godini 2014./2015. kampanju je, osim 6. Maja d.o.o., financirao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, što je ujedno i pokazatelj uspješnosti edukativnog programa koji se provodi u sklopu kampanje o odvojenom prikupljanju otpadom Izdvoji s(v)e. Fai la differenza.
Tijekom protekle školske godine učenici su prikupili ukupno 15 tona starog papira, a kutije za odlaganje dobili su u sklopu kampanje. Za odvoz i vaganje papira bili su zaduženi djelatnici Komunalnog poduzeća 6. Maj d.o.o.
Ukoliko znamo da je za 1 tonu papira potrebno dva stabla, 240 000 litara vode, 4.799 kwh energije, učenici Bujštine su tijekom školske godine 2014./2015. SPASILI 30 STABALA I UŠTEDJELI 36.000 HL VODE I 71.985 KWH ELEKTRIČNE ENERGIJE.
Za svoj trud sve su škole i adekvatno nagrađene prigodnim nagradama za prva 3 mjesta i utješnim nagradama za 4., 5. i 6 mjesto. Pobjednik je odlučen prema koeficijentu, odnosno na način što je količina prikupljenog papira podijeljena s brojem učenika koji su upisani u tu školu. Sukladno tome, poredak je idući:
1. MJESTO: OŠ MILANA ŠORGA OPRTALJ – nagrada prijenosno računalo i lopte za nogomet, košarku i odbojku
2. MJESTO: OŠ MARIJE I LINE UMAG – nagrada: digitalna kamera i lopte za nogomet, košarku i odbojku
3. MJESTO: OŠ MATE BALOTE BUJE – nagrada: digitalni fotoaparat i i lopte za nogomet, košarku i odbojku
4. MJESTO: OŠ RIVARELA NOVIGRAD – nagrada i lopte za nogomet, košarku i odbojku
5. MJESTO: TAL. OŠ "GALILEO GALILEI" UMAG – nagrada i lopte za nogomet, košarku i odbojku
6. MJESTO: TAL. OŠ "EDMONDO DE AMICIS" BUJE – nagrada i lopte za nogomet, košarku i odbojku
7. MJESTO: TAL. OŠ NOVIGRAD – nagrada i lopte za nogomet, košarku i odbojku
Svečanoj dodjeli nazočili su ravnatelji i predstavnici škola koje su sudjelovale u natjecanju, roditelji i učenici, predstavnici Komunalnog poduzeća 6. Maj d.o.o. - Reuf Šerbečić, član uprave, Aleksandar Mandić, rukovoditelj zaštite okoliša i Sanjin Lukić, voditelj zaštite okoliša, potom načelnik Općine Oprtalj Aleksander Krt te predstavnice Zelene Istre Irena Burba i Rudija Pavličević.
Za sve prisutne učenici OŠ Milana Šorga održali su prigodan kulturno-umjetnički program koji je imao, prije svega, ekološki karakter. Tako su prisutni mogli uživati u pozdravnoj eko pjesmi i recitacijama te predstavljanju projekta učenika OŠ Milana Šorga "Korak ispred otpada".
Cilj kampanje Izdvoji s(v)e. Fai la differenza je educirati učenike i školsko osoblje osnovnih i srednjih škola o važnosti očuvanja prirode i okoliša, ali i osvijestiti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada. Pozivu na sudjelovanje odazvale su se sve škole s područja Bujštine - 3 srednje i 7 osnovnih škola. Budući da je kampanja namijenjena djeci i mladima različite životne dobi, osmišljene su i provedene zasebne aktivnosti za polaznike nižih i viših razreda osnovnih škola, odnosno za učenike srednjih škola s naglaskom na edukativne radionice na hrvatskom i talijanskom jeziku. Što se tiče ostalih aktivnosti koje su odrađene, ističemo tisak edukativne slikovnice na hrvatskom i talijanskom jeziku za učenike nižih razreda osnovnih škola pod nazivom "Otpadnici", potom izradu skulptura od otpada za učenike viših razreda osnovnih škola koje će javnosti biti predstavljene tijekom studenog 2015. godine i to u obliku putujuće izložbe u gradovima i općinama Bujštine. Sve škole su dobile i edukativne plakate na hrvatskom i talijanskom jeziku koji prikazuju procese recikliranja - papira, metala, stakla i plastike – da bi učenici naučili da je otpad vrijedna sirovina od koje u proizvodnom procesu nastaju uporabni predmeti koje koriste u svakodnevnom životu, bilo u svojim domovima, bilo tijekom školovanja.