U KUĆANSTVU

Organizirati sustav odvojenog prikupljanja otpada u kućanstvu nije teško i ne treba nam predstavljati problem. Ukoliko slijedite iduća 4 koraka, odvojeno prikupljanje otpada postat će vaša svakodnevna navika. Prije nego što otpad recikliramo, trebamo razmisliti kako da smanjimo otpad u kućanstvu, a neke proizvode možemo i donirati, pokloniti, prodati, popraviti i prenamijeniti.

4 KORAKA:

1. ODABERITE ODGOVARAJUĆE MJESTO U KUĆANSTVU

• Obzirom da najveći dio otpada nastaje upravo u kuhinji, bilo bi najjednostavnije spremnike za različite vrste otpada smjestiti ispod sudopera.

• Ukoliko to nije moguće, spremnike za različite vrste otpada smjestite u smočnicu, na balkon, u garažu ili u dvorište. Bitno da budu na mjestu koje nije izloženo vlazi, kiši ili vjetru.

2. ODABERITE ODGOVARAJUĆE SPREMNIKE

• Na tržištu je moguće pronaći setove kanti koje su prilagođene i osmišljene za odvajanje različitih vrsta otpada u kućanstvu. Budući da su manjih dimenzija, ne zauzimaju puno mjesta.
• Postoje i spremnici koje je moguće postaviti jedan na drugi, što također pogoduje uštedi prostora.
• Odvajati otpad možete i u plastičnim posudama s poklopcom koje je možete kupiti u većini trgovačkih centara.
• Papir i karton, staklo, plastiku i metal možete odvajati i u vrećice ili kartonske kutije.

3. INFORMIRAJTE SE ŠTO SVE MOŽETE ODVAJATI U KUĆANSTVU
Nauči koje se proizvodi – njihovu ambalažu u kućanstvu mogu ponovno iskoristiti, odnosno RECIKLIRATI, ovisno o mjestu na kojem se nalaze:
KUHINJA: papir, karton, staklene boce, plastične boce, tetrapak, kartonsku ambalažu od prehrambenih proizvoda kao što su slatkiši, jaja, čaj, kava, tjestenina, riža, ambalažu od jogurta i mlijeka, ambalažu sredstava za čišćenje i pranje posuđa, prozora ili sredstava za poliranje, plastične vrećice, otpadna jestiva ulja, biootpad.
KUPAONICA: ambalaža šampona za kosu i gelova za tuširanje, ambalaža tekućih sapuna, ambalaža pjene i gelova za brijanje, ambalaža sredstava za čišćenje, role toaletnog papira, kartonska ambalaža paste za zube, ambalaža različitih kozmetičkih proizvoda.
DNEVNA SOBA: limenke, plastična i staklena ambalaža od pića, kartonska ambalaža čokolade i drugih slatkiša, novine i časopisi, propagandni letci, telefonski imenik, omotnice, pisma, ambalaža od baterijskih pakovanja, istrošene baterije.
SPAVAĆA SOBA: kartonska ambalaža od odjeće i obuće, časopise, ambalažu kozmetičkih proizvoda i parfema, ambalaža dezodoransa, kartonska ambalažu sredstava protiv komaraca, plastične vrećice, tekstil.

4. POTAKNITE I MOTIVIRAJTE OSTALE UKUĆANE
Nakon što ste u domaćinstvu osmislili vlastito reciklažno dvorište, okupite članove obitelji i razgovarajte s njima što se sve može odvojeno prikupljati u domaćinstvu. Objasnite im sve prednosti i razloge (ekološki, zakonski, financijski, turistički) sustava odvojenog prikupljanja otpada. Upoznajte ih sa sustavom u vašem kućanstvu i objasnite da recikliranje može biti i jest zabavan projekt u kojemu sudjeluju svi članovi obitelji.

KORISNI LINKOVI