Okrugli stol Kako do 2023. ostvariti 50% odvojeno prikupljenog otpada u Istarskoj županiji?

Zelena Istra u suradnji s Komunalnim poduzećem 6.maj d.o.o. iz Umaga i gradovima Umag, Novigrad i Buje, organizira je okrugli stol pod naslovom “Kako do 2023. ostvariti 50% odvojeno prikupljenog otpada u Istarskoj županiji?". Okrugli stol bio je namijenjen predstavnicima komunalnih poduzeća, a održao se u Gradskoj vijećnici u Umagu 17. studenog 2016.

Predstavnici komunalnih poduzeća kratkim prezentacijama predstavili su svoje do sada uspostavljene sustave gospodarenja otpadom u gradovima i općinama Istarske županije s naglaskom na postignute rezultate, ali i izazove s kojima se susreću, nastojeći postići željeni postotak odvojeno prikupljenog otpada koji bi do 2023. godine, sukladno EU direktivi, trebao iznositi 50 posto. Talijanski stručnjak za gospodarenje otpadom Raphael Rossi predstavio je rezultate odvojenog prikupljanja otpada koje je postigao savjetujući talijanska komunalna poduzeća u velikim gradovima poput Napulja (hrabri i uspješni angažman na rješavanju problema s otpadom prije nekoliko godina), Parme, Torina ili Milana te u malim gradovima kao što je Foggia ili Formia. Gradovi u u Italiji angažiraju Rossija kao upravitelja komunalnih poduzeća na određeno vrijeme kako bi uspostavio djelotvorniji sustav odvojenog prikupljanja otpada prema načelima Zero Waste. Uzimajući u obzir sve lokalne osobitosti i poteškoće, Rossi uspostavlja u relativno kratkom vremenskom roku sustav koji omogućava visoku razinu odvojenog sakupljanja otada.

Zaključak okruglog stola je da u Istri vrlo mali broj gradova i općina ima dovoljno razvijene sustave gospodarenja otpadom koji bi, prema do sada postignutim rezultatima, mogli postići 50% odvojeno prikupljenog otpada do 2023. Postotak se trenutno kreće od 17 i manje do najviše 24 posto. Stoga su nužni odlučniji koraci i mjere za uspostavljanje djelotvornijih sustava. Dobra strana je što je većina uspostavila sustave odvojenog prikupljanja otpada , no potrebno je još mnogo koraka do značajnijih rezultata.

Obzirom na vrlo mali ili gotovo nepostojeći postotak odvojenog prikupljanja tekstila u gradovima i općinama Istarske županije, odnosno nepostajanje sustava ponovne upotrebe, na okruglom stolu sudjelovao je i Marijan Galović, Humana nova, koji je predstavio socijalno poslovni model s naglaskom na ekološke, društvene i ekonomske mogućnosti ponovne uporabe tekstila. Predstavio je i mogućnost replikacije modela na područje RH s naglaskom na Istarsku županiju i mogućnosti za daljnje unapređenje ovih aktivnosti. Posebnu pozornost usmjerit će na važnost pokretanja ovih aktivnosti i u Istarskoj županiji obzirom na dostupna nepovratna sredstva u idućih nekoliko godina te mogućnost integracije socijalnih zadruga u sustave gospodarenja otpadom.

Okrugli stol moderirao je Marko Košak, voditelj Programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji iz Zagreba te predstavnik udruge u mreži Zero Waste Europe.

Okrugli stol aktivnost je projekta "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza" koji financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Komunalno poduzeće 6..maj d.o.o. Umag.