Novi nastavni predmet u školama Bujštine – RECIKLIRANJE OTPADA!

Dana 25.11.2014. godine s početkom u 11 sati u prostorijama Komunalnog poduzeća 6. Maj d.o.o. Iz Umaga održana je konferencija za novinare povodom
predstavljanja Izdvoji s(v)e. Fai la differenza - edukativne kampanja o odvojenom prikupljanju otpada u školama Bujštine. Na konferenciji za novinare sudjelovali su Krešimir Vedo, Aleksandar Mandić i Reuf Šerbečić, predstavnici komunalnog poduzeća te Rudija Pavličević, predstavnica udruge Zelena Istra.
Edukativnu kampanju Izdvoji s(v)e. Fai la differenza provodit će Zelena Istra u suradnji s Komunalnim poduzećem 6. maj d.o.o. u osnovnim i srednjim školama Bujštine tijekom školske godine 2014./2015.
Cilj kampanje je educirati učenike i školsko osoblje osnovnih i srednjih
škola o važnosti očuvanja prirode i okoliša, osvijestiti o važnosti
odvojenog prikupljanja otpada. Pozivu na sudjelovanje odazvale su se sve škole s područja Bujštine - 3 srednje i 7 osnovnih škola. Budući da je kampanja namijenjena djeci i mladima različite životne dobi, osmišljene su zasebne aktivnosti za polaznike nižih i viših razreda osnovnih škola, odnosno za učenike srednjih škola.
Osnova uspješne provedbe kampanje Izdvoji s(v)e. Fai la differenza, svakako su edukativne radionice o odvojenom prikupljanju otpada na hrvatskom i talijanskom jeziku. Materijale za provedbu radionica osmislit ćemo u suradnji s učiteljima/profesorima, odnosno školskim koordinatorima, čija je zadaća briga o uspješnosti provedbe kampanje među učenicima škola iz kojih dolaze.
Što se tiče ostatka aktivnosti, ističemo međuškolsko natjecanje osnovnih škola u prikupljanju starog papira koje će započeti u srijedu, 26.11. 2014. godine. Školama su osigurane kartonske kutije za prikupljanje papira, a o odvozu i mjerenju prikupljenih kilograma brinut će djelatnici 6.Maja. Za svoj trud sve će škole biti adekvatno nagrađne, a budući da nemaju sve isti broj učenika, pobjednika ćemo dobiti temeljem izračuna koeficijenta - podjelit ćemo količinu papira prikupljenu u svakoj pojedinoj školi s brojem učenika koji su u istu upisani.
Nadalje, učenici viših razreda osnovnih škola izrađivat će i skulpture od otpada i to na zadane teme - školska maskota ili skulptura koja veliča prirodne ljepote njihovih općina ili gradova. Izrađene skulpture bit će predstavljen javnosti tijekom 2015. godine.
Da bismo učenicima nižih razreda olakšali razumijevanje teme kojom se projekt bavi, osmislili smo edukativne slikovnice/bojanke s interaktivnim zadacima koju će ilustrirati Vjeran Juhas iz udruge Mrkli Mrak iz Pule.
Tijekom projekta srednjoškolci će osmisliti i vlastite mini kampanja o važnosti odvojenog odlaganja otpada s ciljem poticanja i ostalih učenika na odvajanje otpada i recikliranje.
Sve škole će dobiti i edukativne plakate na hrvatskom i talijanskom jeziku koji će prikazivati procese recikliranja - papira, metala, stakla i plastike. Cilj je da učenici shvate da je otpad vrijedna sirovina od koje u proizvodnom procesu nastaju uporabni predmeti koje koriste u svakodnevnom životu, bilo u svojim domovima, bilo tijekom školovanja.
Kampanja je prijavljena na Natječaj za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi sufinanciranja projekata organizacija civilnog društva u području zaštite okoliša i prirode u vrijednosti od 114.579,92, od čeka 40 posto vrijednosti projekta financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, a 60 posto Komunalno poduzeće 6. Maj d.o.o.
Osim navedenog, ovom prilikom želimo istaknuti da su sve navedene aktivnosti nastale kao logičan nastavak na istoimenu kampanju o odvojenom prikupljanju otpada na području Bujštine koju Komunalno poduzeće 6. Maj d.o.o. već 2 godine uspješno provodi u suradnji s udrugom Zelena Istra i svojim sugrađanima.
Na konferenciji za novinare također je istaknuta i odlična suradnja između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Komunalnog poduzeća 6.Maj.d.o.o. Iz Umaga. Naime, u razdoblju od 2012. do danas, od kada je na području Bujštine započeto sa svim aktivnostima vezanim uz selektivno prikupljanje otpada, ostvarena je i pomoć od strane Fonda i to dodjelom bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 13,5 milijuna kuna.