KOMPOSTIRANJE

Jeste li znali da je čak 30% kućnog otpada organsko te se može iskoristiti za kompost?

Kompostiranje je najprihvatljiviji način zbrinjavanja organskog otpada ili biootpada (kuhinjski-“smeđi” i vrtni-“zeleni”) kojim štedimo novac, štitimo okoliš i recikliramo hranjive tvari.
Kompost poboljšava strukturu i održava razinu vlažnosti i PH ravnotežu tla, a sprječava i oboljevanje biljaka.

ŠTO MOŽEMO KOMPOSTIRATI:

“ZELENI” otpad bogat dušikom koji ubrzava razgradnju i osigurava vlažnost: vrećice čaja, pokošena trava, ostaci voća i povrća, kora voća i povrća, staro cvijeće, ljekovito bilje, talog kave i filter vrećice od čaja

“SMEĐI” otpad bogat ugljikom koji usporava truljenje i osiguravaju prozračnost: karton, kutije od jaja, zgužvani papir, suho lišće, piljevina, slama i sijeno, grančice i kora od drveta

ŠTO NE SMIJEMO KOMPOSTIRATI: meso, kuhano povrće, mliječne proizvode, bolesne biljke, dječje i pelene za odrasle, životinjski izmet, lišće oraha , obojeno ili lakirano drvo, biootpad koji je bio izložen utjecaju nafte, benzina, boja i pesticida.

KOMPOSTIRATI JE LAKO!

Ako ne posjedujete plastični komposter, možete ga i samostalno izraditi od najrazličitijih materijala (drvo, cigla, žica, betonski bloketi, drveni paleti i sl.) te postaviti na pogodno mjesto u svom vrtu. Također postoje i brojna rješenja za kompostiranje na balkonima koja možete pronaći u trgovačkim centrima ili naručiti preko Interneta.

1. PRONAĐI IDEALNO MJESTO ZA KOMPOSTER
Smjestite komposter na sunčano mjesto i golo tlo. Ukoliko ga morate smjestiti na beton, asfalt ili kamen, ispod postavite podlogu od papira, grančica ili već postojećeg komposta.

2. POMIJEŠAJ PRAVE SASTOJKE I NAPUNI KOMPOSTER
U kući imajte posudu u koju ćete usitnjavati ostatke “smeđeg”, kuhinjskog otpada. Pazite, u tu posudu NE IDE kuhana hrana. Nakon što je napunite, sadržaj pomješajte s vrtnim (“zelenim”) otpadom i stavite u komposter. Mješavina 50 /50 posto je idealna za dobivanje kvalitetnog komposta.

3. PROCES KOMPOSTIRANJA I UPOTREBA
Kompostiranje traje od 9 do 12 mjeseci, nakon čega dobivamo taman i mrvljiv materijal, svježeg i zemljanog mirisa. U međuvremenu, u komposter možete dodavati “zelene” i “smeđe” tvari te ga protresti radi prozračivanja, (ne odnosi se na plastične kompostere). I na kraju, upotrijebite ga i obogatite vrtne gredice, bilje ili travnjake.

KORISNI LINKOVI