Javna akcija “HRANA NIJE OTPAD”

Učetvrtak 13.6. od 11 sati na umaškoj tržnici održat će se javna akcija kojom se želi ukazati na problem otpada od hrane. Prema podacima Europske komisije u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane. Oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva, prema tome svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kg hrane!

Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

U sklopu eventa građani će imati prilike vidjeti koliko to hrane godišnje baci jedna osoba (da očekuje vas JEDNO VELIKO brdo hrane) , a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte za "dan poslije". Građani će brojne savjete ali i pokoji recept pronaći u informativnim letcima koje ćemo dijeliti, a moći će vidjeti i prikaz "pravilno" složenog hladnjaka!

Za kuhanje će biti zadužen naš aktivist, doktor fizike, i samouki gastro znalac Goran Zgrablić

Akciju organizira Komunalno poduzeće 6. maj, Udruga Zelena Istra i Grad Umag.